-
Vacuum Pot
Tento kávový nápoj překvapivě nepochází z kolébky kávy, za kterou můžeme pokládat Itálii, ale z horkého Řecka.
Je typické mimojiné svou pěnou, se kterou si příliš dobře nerozumí oleje obsažené v klasickém espressu, proto se správné frappé připravuje z instantní kávy. Vzniká v šejkru či moderním frappovači mícháním kávy, ledu a mléka, nicméně variant na frappé je mnoho a bývá vylepšováno třeba zmrzlinou či různými sirupy.
Velice efektní příprava filtrované kávy, tzv. Vacpot nebo Sifon jak se ještě dá tato metoda přípravy nazvat funguje na skoro až laboratorním principu vytváření podtlaku.
Sestává ze dvou filtrem oddělených nádob, přičemž ve spodní dochází k ohřevu vody a ve vrchní k samostatné přípravě kávy, která následně přejde zpět přes filtr zpět do spodní ze které se káva i servíruje. Součástí je i nezbytný zdroj tepla nejčastěji lihový kahan.