-
Vacuum Pot
V poslední době velmi oblíbený nápoj na bázi espressa.
Jedná se o cappuccino připravené do tradičního šálku na cappuccino, ovšem z dvojité dávky kávy, resp. z nápoje espresso doppio a mléčné pěny, které je ovšem - vzhledem k množství kávy - menší vrstva než u klasického cappuccina. Na druhou stranu ale přináší výraznější chuťový zážitek samotné kávy, protože doppio je víc než dvě espressa.
Velice efektní příprava filtrované kávy, tzv. Vacpot nebo Sifon jak se ještě dá tato metoda přípravy nazvat funguje na skoro až laboratorním principu vytváření podtlaku.
Sestává ze dvou filtrem oddělených nádob, přičemž ve spodní dochází k ohřevu vody a ve vrchní k samostatné přípravě kávy, která následně přejde zpět přes filtr zpět do spodní ze které se káva i servíruje. Součástí je i nezbytný zdroj tepla nejčastěji lihový kahan.