Člověk, který se zabývá přípravou kávy, se nazývá barista.
Není to však jen prázdné označení, nejedná se o někoho, kdo pouze "vaří" kávu, vždy by se mělo jednat o odborníka. V kavárně je to člověk, který zodpovídá za kvalitu připravených nápojů, vybírá kávu, je zodpovědný za její správnou přípravu. Baristou se člověk nestane ze dne na den, je potřeba nejen dostatek zkušeností, znalostí, ale i talent.
Je skvělé, že je dnes možné koupit do domácnosti kávovar, na kterém lze připravit espresso ve srovnatelné kvalitě jako v kavárně či dobré restauraci. Problém, na který uživatelé často naráží spočívá v tom, že ten kávovar to sice umí udělat velmi kvalitně, ale ne pouhým stisknutím jednoho tlačítka.
Často jsme se setkali s tím, že v domácnostech stojí stroj, který majitelé neumí využívat naplno. Výsledkem je potom průměrná až nezajímavá káva a velké zklamání. Je přitom škoda odnést dobrý stroj do bazaru a nahradit jej jednotlačítkovým automatem. Dobrým strojem se totiž dobrou kávu můžete naučit poměrně snadno připravit, ale z automatu nikdy nic jiného než šedý průměr nepoteče.
Pro přípravu skvělé kávy doma, stejně jako v kavárně, je potřeba mít nejen dobrou surovinu. Je nutné mít možnost kávová zrna čerstvě umlít, mít pod kontrolou hrubost toho mletí, je třeba kávu dobře nadávkovat a možnost ovlivnit i množství použité vody na porci, respektive dobu extrakce kávy. Potom je již potřeba pouze pochopit souhru těchto faktorů a získat trochu cviku.
Ten cvik můžete získat prostřednictvým našeho kurzu Domácí barista. Na kávovaru Catler/Sage 8012/8013 Vás naučíme připravit i doma či v kanceláři nejen skvělé espresso, ale i cappuccino s dokonalou pěnou.
Jak kurz Domácí barista probíhá?
- víme, že Váš čas je drahý, nabízíme Vám možnost zrealizovat jej přímo u Vás doma či ve firmě
- podle domluvy použijeme Váš kávovar, či přivezeme náš stroj, stejně tak přivezeme i zrnkovou kávu a mléko
- popíšeme si jednotlivé části kávovaru a jejich funkce, doporučíme i jejich údržbu
- krom teorie přípravy kávy se budeme věnovat hlavně praxi: přípravu kávy Vám předvedeme, ale především si ji vyzkoušíte Vy sami, tolikrát, kolikrát bude potřeba
- zaměříme se na přípravu klasického espressa a šlehání mléka pro přípravu cappuccina
- a samozřejmě budeme připraveni i na Vaše dotazy ohledně kávy
Catler/Sage 8012/8013
Jedná se o pákový kávovar pro domácnosti a malé firmy, na kterém lze bez problémů připravit i několik desítek káv denně. Je vybaven integrovaným mlýnkem kávy, funkcí šlehání mléka, pracuje bez připojení na vodu a odpad, je tedy snadno mobilní, prakticky mu stačí pouze připojení do elektrické sítě.
Uvažujete o nákupu takového kávovaru do domácnosti či kanceláře?
Přijedeme k Vám s naším kávovarem, na kterém si vše ukážeme.
Zakoupili jste takový kávovar nový, nebo jej máte doma a plně jej nevyužíváte?
Vše Vám předvedeme na Vašem kávovaru.
Cena kurzu 2.500,- Kč zahrnuje:
- práci baristy v rozsahu trvání kurzu cca 3 hodin
- případné zapůjčení kávovaru Catler 8012 nebo 8013 pro potřeby kurzu
- kávu a mléko pro potřeby kurzu
- aby bylo školení efektivní, je třeba věnovat se účastníkům intenzivně, z tohoto důvodu je počet účastníků jednoho kurzu limitován na 1-5 osob
- dopravu v rámci Prahy, od hranic Prahy účtujeme 10,- Kč za 1 kilometr
Pokud jste investovali do kávovaru, který je schopen dělat kávu na špičkové úrovni, tak mu to dovolte ;-)