Člověk, který se zabývá přípravou kávy, se nazývá barista.
Není to však jen prázdné označení, nejedná se o někoho, kdo pouze "vaří" kávu, vždy by se mělo jednat o odborníka. V kavárně je to člověk, který zodpovídá za kvalitu připravených nápojů, vybírá kávu, je zodpovědný za její správnou přípravu. Baristou se člověk nestane ze dne na den, je potřeba nejen dostatek zkušeností, znalostí, ale i talent.
Tento kávový nápoj se připravuje filtrací v trychtýři, jehož tvar dává i název celému nápoji.
Jedná se totiž o úhel 60 stupňů, a není to žádný převratný přístroj, ale například plastový trychtýřek za pár korun, do kterého se dává filtrační papír a koupíme jej v každém obchodě. Káva se zalévá téměř vařící vodou a louhovat by se měla zhruba 3 minuty. Chuť kávy není tak výrazná jako u espressa, ale zajímavě se časem mění.