-
Tamper
Původně bujně žijící strom či keř pochází z Afriky, přesněji z Etiopie.
Dnes je kultivovaný do kávových plantáží. Řadíme jej mezi ovoce a i jeho plody ovoce připomínají - konkrétně třešně, svým vzhledem i barvou. V každém plodu se nachází dvě zelená kávová zrnka. Rostliny se dožívají věku až třiceti let, nejplodnější jsou však zhruba po pěti letech, kdy dávají až 2,5 kilogramu zelené kávy.
Zásadní pomůcka správného baristy.
Nástroj vzhledem připomínající kulaté pečetidlo nebo razítko, často s kovovou spodní hlavou a dřevěnou rukojetí. Slouží k přesnému urovnání a upěchování porce mleté kávy v páce espresso kávovaru. Použití tamperu má na výslednou kvalitu připravovaného espressa zcela zásadní vliv. Designový temper je šperkem každého baristy.