Nápoj skládající se ze tří částí, které by měly být zhruba ve stejném poměru: jedná se o espresso, horké mléko a mléčnou pěnu.
Tato káva je připravována do typických, spíše širších, šálků miskovitého tvaru a jedná se o typický snídaňový nápoj. Jedno italské zaklínadlo dokonce praví, že Ital cappuccino pije pouze dopoledne. Správné cappuccino má takovou teplotu, že jej můžeme hned pít. A skořice na něj nepatří.
Jedná se o odrůdu kávovníku statného, který nám dává sice menšinovou, ale přesto velmi významnou část světové kávové produkce.
Její zrnka jsou menší než u populárnější arabiky, mají daleko vyšší obsah kofeinu a výraznou hořkost. Menší část robusty se obvykle přidává do italských kávových směsí, kde vyvažuje kyselost arabiky. Ač pochází z Afriky, je velmi rozšířená ve Vietnamu, stojí i za typickou vietnamskou silnou kávou.