-
Robusta
Člověk, který se zabývá přípravou kávy, se nazývá barista.
Není to však jen prázdné označení, nejedná se o někoho, kdo pouze "vaří" kávu, vždy by se mělo jednat o odborníka. V kavárně je to člověk, který zodpovídá za kvalitu připravených nápojů, vybírá kávu, je zodpovědný za její správnou přípravu. Baristou se člověk nestane ze dne na den, je potřeba nejen dostatek zkušeností, znalostí, ale i talent.
Jedná se o odrůdu kávovníku statného, který nám dává sice menšinovou, ale přesto velmi významnou část světové kávové produkce.
Její zrnka jsou menší než u populárnější arabiky, mají daleko vyšší obsah kofeinu a výraznou hořkost. Menší část robusty se obvykle přidává do italských kávových směsí, kde vyvažuje kyselost arabiky. Ač pochází z Afriky, je velmi rozšířená ve Vietnamu, stojí i za typickou vietnamskou silnou kávou.