-
Ristretto
Latté je italsky mléko a to je rovněž důležitou složkou nápoje caffé latté.
Hraje zde vyloženě dominantní roli, neboť horké mléko doplňuje klasické epsresso. Podává se nejčastěji do vysoké silnostěné sklenice, ve které může být i vizuálně navrstvené. K tomu dochází tak, že nejprve sklenici naplníme párou našlehaným mlékem, do kterého přiléváme dávku klasického epsressa o objemu cca 30 ml.
Jedná se o nejmenší italskou kávu, jaká se obvykle připravuje.
Vzniká z dávky pro klasické espresso, tedy obvykle z cca 7-8 gramů mletých kávových zrn. Je však zkráceno při své přípravě, a to zhruba na poloviční množství espressa. Během extrakce se totiž nejvýraznější a nejkvalitnější látky z kávy louhují na úplném začátku a postupným protékáním horké vody se tyto látky ředí. Ristretto je káva pro opravdové milovníky.