-
Pražení kávy
Stroj na přípravu kávy může mít různé podoby, a v závislosti na technologii připravují i různé druhy kávy.
Nejtypičtějším kávovarem je stroj na přípravu espressa. Pákový stroj na espresso může být od jednoduchého domácího až po velké profesionální stroje v kavárnách. Jednodušší variantou na obsluhu je stroj automatický, u kterého práci baristy dělá technika. Stále populárnější jsou kávovary kapslové.
Ze zelených kávových zrn dělá typickou "černou kávu" až proces pražení.
K tomu dochází vysokou teplotou v přístrojích různé velikosti - od malých třeba na několik málo kil zelené kávy pro malé kavárny, až po průmyslové pražírny. Pražením ztrácí káva na hmotnosti a jeho způsob rozhoduje o výsledných vlastnostech kávových zrn. Světle pražená káva je obecně kyselejší, v hodně tmavé kávě zase dominuje hořkost.