-
Lungo
Nápoj skládající se ze tří částí, které by měly být zhruba ve stejném poměru: jedná se o espresso, horké mléko a mléčnou pěnu.
Tato káva je připravována do typických, spíše širších, šálků miskovitého tvaru a jedná se o typický snídaňový nápoj. Jedno italské zaklínadlo dokonce praví, že Ital cappuccino pije pouze dopoledne. Správné cappuccino má takovou teplotu, že jej můžeme hned pít. A skořice na něj nepatří.
Espresso lungo je velmi oblíbeným kávovým nápojem zejména pro milovníky většího množství kávy, tedy pro ty, kteří si nechtějí pouze srknout silného výrazného espressa.
Obvykle je tato káva prodloužena na dvojnásobné množství espressa, tedy na nějakých 60-70 ml. Espresso lugno je ve správném případě připraveno naředěním klasického espressa horkou vodou, v tom horším a méně zdravém případě protéká voda dávkou kávy delší dobu.