Člověk, který se zabývá přípravou kávy, se nazývá barista.
Není to však jen prázdné označení, nejedná se o někoho, kdo pouze "vaří" kávu, vždy by se mělo jednat o odborníka. V kavárně je to člověk, který zodpovídá za kvalitu připravených nápojů, vybírá kávu, je zodpovědný za její správnou přípravu. Baristou se člověk nestane ze dne na den, je potřeba nejen dostatek zkušeností, znalostí, ale i talent.
Původně bujně žijící strom či keř pochází z Afriky, přesněji z Etiopie.
Dnes je kultivovaný do kávových plantáží. Řadíme jej mezi ovoce a i jeho plody ovoce připomínají - konkrétně třešně, svým vzhledem i barvou. V každém plodu se nachází dvě zelená kávová zrnka. Rostliny se dožívají věku až třiceti let, nejplodnější jsou však zhruba po pěti letech, kdy dávají až 2,5 kilogramu zelené kávy.