-
Kávovar
Známe to všichni, kdo jsme kdy snídali v kavárně v Americe, nebo minimálně z mnoha amerických filmů.
Je to káva připravená do typických velkých konvic v přístrojích na výrobu filtrované kávy ve větším množství. Tyto typické překapávače mají i plotýnku pro udržení správné teploty kávy po delší dobu. A vzhledem k tomu, že se jedná o mechanickou přípravu kávy ve velkém, má i konstantní kvalitu a jsou s přípravou nižší náklady.
Stroj na přípravu kávy může mít různé podoby, a v závislosti na technologii připravují i různé druhy kávy.
Nejtypičtějším kávovarem je stroj na přípravu espressa. Pákový stroj na espresso může být od jednoduchého domácího až po velké profesionální stroje v kavárnách. Jednodušší variantou na obsluhu je stroj automatický, u kterého práci baristy dělá technika. Stále populárnější jsou kávovary kapslové.