-
Kávová plantáž
Káva bez kofeinu, je běžná káva, která prošla procesem odkofeinování.
Metody jak zbavit kávové zrno jeho přirozeného obsahu kofeinu jsou dvě a obě mají účinnost přibližně 97%. Metoda evropská která zanechá v kávě chemickou pachuť a metoda Švýcarská vodní, která z kávového zrna odplaví velkou část chuťově prospěšných látek. Bezkofeinová káva ale naopak může umožnit konzumaci kávy i lidem se srdečními obtížemi, právě kvůli obsahu kofeinu do dvou procent.
Nese li káva označení plantážní, znamená to že, vyrostla na přesně definovaném místě daného regionu.
Samostatná plantáž, je zeměpisně definovaný pěstební prostor se specifickými podmínkami, jedná li se o plantáž kávy výběrové. Plantáž ale všeobecně představuje pěstební plochu určité monokultury plodin a tak i u kávy je možné, například v jižní Americe, narazit na kávové plantáže o rozloze několika stovek hektarů.