-
Kávová plantáž
Jedná se o nejmenší italskou kávu, jaká se obvykle připravuje.
Vzniká z dávky pro klasické espresso, tedy obvykle z cca 7-8 gramů mletých kávových zrn. Je však zkráceno při své přípravě, a to zhruba na poloviční množství espressa. Během extrakce se totiž nejvýraznější a nejkvalitnější látky z kávy louhují na úplném začátku a postupným protékáním horké vody se tyto látky ředí. Ristretto je káva pro opravdové milovníky.
Nese li káva označení plantážní, znamená to že, vyrostla na přesně definovaném místě daného regionu.
Samostatná plantáž, je zeměpisně definovaný pěstební prostor se specifickými podmínkami, jedná li se o plantáž kávy výběrové. Plantáž ale všeobecně představuje pěstební plochu určité monokultury plodin a tak i u kávy je možné, například v jižní Americe, narazit na kávové plantáže o rozloze několika stovek hektarů.