Člověk, který se zabývá přípravou kávy, se nazývá barista.
Není to však jen prázdné označení, nejedná se o někoho, kdo pouze "vaří" kávu, vždy by se mělo jednat o odborníka. V kavárně je to člověk, který zodpovídá za kvalitu připravených nápojů, vybírá kávu, je zodpovědný za její správnou přípravu. Baristou se člověk nestane ze dne na den, je potřeba nejen dostatek zkušeností, znalostí, ale i talent.
Káva bez kofeinu, je běžná káva, která prošla procesem odkofeinování.
Metody jak zbavit kávové zrno jeho přirozeného obsahu kofeinu jsou dvě a obě mají účinnost přibližně 97%. Metoda evropská která zanechá v kávě chemickou pachuť a metoda Švýcarská vodní, která z kávového zrna odplaví velkou část chuťově prospěšných látek. Bezkofeinová káva ale naopak může umožnit konzumaci kávy i lidem se srdečními obtížemi, právě kvůli obsahu kofeinu do dvou procent.