-
Irská káva
Tento italský výraz znamená skvrnitý či kropenatý, a označuje espresso doplněné o malé množství mléčné pěny, které je výrazně menší než u cappuccina.
Caffé macchiato se proto servíruje v klasickém "malém" šálku na espresso. Tradičním způsobem bylo espresso doplněno lžičkou mléčné pěny, v současné době je obvyklejší, že barista naplní pěnou šálek až po okraj, přičemž může aplikovat i latté art.
Jedná se o nápoj z kávy, irské whiskey a smetany.
Interpretací tohoto nápoje může být několik, ten snad nejtradičnější můžeme ochutnat v Buena Vista Cafe v San Franciscu. Zde je cukr zalitý silnou filtrovanou kávou, následně doplněnou o whiskey Tullamore Dew a smetanu lehce ušlehanou v šejrku. Irská káva je servírovaná do typické skleničky na stopce a pije se bez lžičky.