-
Frappé
Známe to všichni, kdo jsme kdy snídali v kavárně v Americe, nebo minimálně z mnoha amerických filmů.
Je to káva připravená do typických velkých konvic v přístrojích na výrobu filtrované kávy ve větším množství. Tyto typické překapávače mají i plotýnku pro udržení správné teploty kávy po delší dobu. A vzhledem k tomu, že se jedná o mechanickou přípravu kávy ve velkém, má i konstantní kvalitu a jsou s přípravou nižší náklady.
Tento kávový nápoj překvapivě nepochází z kolébky kávy, za kterou můžeme pokládat Itálii, ale z horkého Řecka.
Je typické mimojiné svou pěnou, se kterou si příliš dobře nerozumí oleje obsažené v klasickém espressu, proto se správné frappé připravuje z instantní kávy. Vzniká v šejkru či moderním frappovači mícháním kávy, ledu a mléka, nicméně variant na frappé je mnoho a bývá vylepšováno třeba zmrzlinou či různými sirupy.