-
Espresso
Nese li káva označení plantážní, znamená to že, vyrostla na přesně definovaném místě daného regionu.
Samostatná plantáž, je zeměpisně definovaný pěstební prostor se specifickými podmínkami, jedná li se o plantáž kávy výběrové. Plantáž ale všeobecně představuje pěstební plochu určité monokultury plodin a tak i u kávy je možné, například v jižní Americe, narazit na kávové plantáže o rozloze několika stovek hektarů.
Původně italský kávový nápoj připravený pomocí stoje na espresso tlakem horké vody oproti dávce kávy umleté na správnou hrubost.
Výsledkem tohoto procesu je emulze vody a kvalitních aromatických olejů pocházejících z kávového zrna. Objem správného epsressa je 25-35 ml, má silnou chuť i aroma, je rychle stravitelné a rozhodně se mu neříká preso, ani malé preso a už vůbec ne piccolo.