-
Džezva
Jedná se o nejmenší italskou kávu, jaká se obvykle připravuje.
Vzniká z dávky pro klasické espresso, tedy obvykle z cca 7-8 gramů mletých kávových zrn. Je však zkráceno při své přípravě, a to zhruba na poloviční množství espressa. Během extrakce se totiž nejvýraznější a nejkvalitnější látky z kávy louhují na úplném začátku a postupným protékáním horké vody se tyto látky ředí. Ristretto je káva pro opravdové milovníky.
Džezva, jinak také Ibrik, je kovová nádoba s dlouhým uchem, pro přípravu Arabské u nás častěji Turecké kávy.
Jedná se o přípravu s dlouhou tradicí a přesně daným postupem, včetně zásadního velice jemného až prachového mletí zrn. V tradiční přípravě se často využívá vaření v horkém písku na speciální plotně. V metodě přípravy kávy v džezvě se konají i mezonárodní soutěže.