-
Džezva
Mluvíme o nejznámější a nejrozšířenější odrůdě kávy.
Dnes zaujímá téměř 3/4 světové produkce kávovníků. Její světle zelená zrnka se vyznačují tím, že jsou obvykle výrazně větší než zrna robusty, ale také výrazně nižším obsahem kofeinu a také tříslovin. Díky tomu bývá základem spíše kyselejších káv se zajímavějším chuťovým profilem. Je považována za odrůdu kvalitnější, ale oproti robustě je i výrazně dražší.
Džezva, jinak také Ibrik, je kovová nádoba s dlouhým uchem, pro přípravu Arabské u nás častěji Turecké kávy.
Jedná se o přípravu s dlouhou tradicí a přesně daným postupem, včetně zásadního velice jemného až prachového mletí zrn. V tradiční přípravě se často využívá vaření v horkém písku na speciální plotně. V metodě přípravy kávy v džezvě se konají i mezonárodní soutěže.