-
Doppio
Kávu většina lidí pije právě kvůli jejímu obsahu Kofeinu, alkaloidu, který je v ní přirozeně obsažen.
Kofein, který právě po kávě získal i své jméno, je bílá krystalická látka, která má na naše tělo povzbuzující účinek. Jedná se pravděpodobně o nejrozšířenější přírodní stimulant na světě. Na kofeinu je možné si vytvořit závislost. Správně připravené espresso, obsahuje tolik kofeinu že dokáže povzbudit organismus na přibližně patnáct minut.
Espresso doppio není ničím jiným než dvojitým espressem.
Vzniká tedy použitím dvojnásobného množství kávy i vody. I když by se na první pohled mohlo stát, že se jedná pouze o dvě espressa "na sobě", doppio je káva silnější. Espresso připravované v pákovém kávovaru ve dvou porcích najednou je vždy silnější než káva připravovaná pouze z jedné dávky. Chuťový dojem z takové kávy je vždy výraznější a zajímavější.