-
Cupping
V poslední době velmi oblíbený nápoj na bázi espressa.
Jedná se o cappuccino připravené do tradičního šálku na cappuccino, ovšem z dvojité dávky kávy, resp. z nápoje espresso doppio a mléčné pěny, které je ovšem - vzhledem k množství kávy - menší vrstva než u klasického cappuccina. Na druhou stranu ale přináší výraznější chuťový zážitek samotné kávy, protože doppio je víc než dvě espressa.
Mluvíme o profesionálním způsobu testování kávy.
I když bychom si mohli myslet, že profesionální ochutnávači kávy degustují jednotlivé druhy a směsi tak, že očichávají a ochutnávají úhledná espressa, cupping probíhá tak, že jsou kávová zrna umleta poměrně nahrubo a zalita podobně jako "český turek". Krom čichu potřebujeme ještě speciální širokou lžíci na cupping, kterou vzorky nabíráme a ze které srkáme.