-
Cupping
Latté je italsky mléko a to je rovněž důležitou složkou nápoje caffé latté.
Hraje zde vyloženě dominantní roli, neboť horké mléko doplňuje klasické epsresso. Podává se nejčastěji do vysoké silnostěné sklenice, ve které může být i vizuálně navrstvené. K tomu dochází tak, že nejprve sklenici naplníme párou našlehaným mlékem, do kterého přiléváme dávku klasického epsressa o objemu cca 30 ml.
Mluvíme o profesionálním způsobu testování kávy.
I když bychom si mohli myslet, že profesionální ochutnávači kávy degustují jednotlivé druhy a směsi tak, že očichávají a ochutnávají úhledná espressa, cupping probíhá tak, že jsou kávová zrna umleta poměrně nahrubo a zalita podobně jako "český turek". Krom čichu potřebujeme ještě speciální širokou lžíci na cupping, kterou vzorky nabíráme a ze které srkáme.