-
Cibetková káva
Stroj na přípravu kávy může mít různé podoby, a v závislosti na technologii připravují i různé druhy kávy.
Nejtypičtějším kávovarem je stroj na přípravu espressa. Pákový stroj na espresso může být od jednoduchého domácího až po velké profesionální stroje v kavárnách. Jednodušší variantou na obsluhu je stroj automatický, u kterého práci baristy dělá technika. Stále populárnější jsou kávovary kapslové.
Nabízí se otázka, co může mít s kávou spojeného něco, co se jmenuje ovíječ skrvnitý?
V určitém případě mnoho, protože tato cibetková šelma je nedílnou součástí výrobního procesu výjimečné kávy pocházející z Indonésie. Ač se to nemusí každému líbit, plody kávovníku projdou trávicím traktem zvířete, které je pomocí enzymu proteáza natráví a vyloučí. Cibetková káva je díky tomuto procesu jemnější, zajímavá a drahá.