-
Chemex
Tento kávový nápoj překvapivě nepochází z kolébky kávy, za kterou můžeme pokládat Itálii, ale z horkého Řecka.
Je typické mimojiné svou pěnou, se kterou si příliš dobře nerozumí oleje obsažené v klasickém espressu, proto se správné frappé připravuje z instantní kávy. Vzniká v šejkru či moderním frappovači mícháním kávy, ledu a mléka, nicméně variant na frappé je mnoho a bývá vylepšováno třeba zmrzlinou či různými sirupy.
Chemex je metoda přípravy filtrované kávy, pojmenované podle specifické skleněné nádoby.
Nádoba tvaru přesýpacích hodin uprostřed opatřená dřevěnou objímkou, má kónické hrdlo určené pro filtrační papír a spodní baňku na již hotovou kávu. Design chemexu jej dostal až do sbírek muzea moderního umění. Vynalezl jej lékař Peter Schlumbohma v roce 1941 a vyráběla jej Chemex Corporation v Chicopee ve státě Massachusetts.