-
Chemex
Mluvíme o nejznámější a nejrozšířenější odrůdě kávy.
Dnes zaujímá téměř 3/4 světové produkce kávovníků. Její světle zelená zrnka se vyznačují tím, že jsou obvykle výrazně větší než zrna robusty, ale také výrazně nižším obsahem kofeinu a také tříslovin. Díky tomu bývá základem spíše kyselejších káv se zajímavějším chuťovým profilem. Je považována za odrůdu kvalitnější, ale oproti robustě je i výrazně dražší.
Chemex je metoda přípravy filtrované kávy, pojmenované podle specifické skleněné nádoby.
Nádoba tvaru přesýpacích hodin uprostřed opatřená dřevěnou objímkou, má kónické hrdlo určené pro filtrační papír a spodní baňku na již hotovou kávu. Design chemexu jej dostal až do sbírek muzea moderního umění. Vynalezl jej lékař Peter Schlumbohma v roce 1941 a vyráběla jej Chemex Corporation v Chicopee ve státě Massachusetts.