-
Cappuccino
Zásadní pomůcka správného baristy.
Nástroj vzhledem připomínající kulaté pečetidlo nebo razítko, často s kovovou spodní hlavou a dřevěnou rukojetí. Slouží k přesnému urovnání a upěchování porce mleté kávy v páce espresso kávovaru. Použití tamperu má na výslednou kvalitu připravovaného espressa zcela zásadní vliv. Designový temper je šperkem každého baristy.
Nápoj skládající se ze tří částí, které by měly být zhruba ve stejném poměru: jedná se o espresso, horké mléko a mléčnou pěnu.
Tato káva je připravována do typických, spíše širších, šálků miskovitého tvaru a jedná se o typický snídaňový nápoj. Jedno italské zaklínadlo dokonce praví, že Ital cappuccino pije pouze dopoledne. Správné cappuccino má takovou teplotu, že jej můžeme hned pít. A skořice na něj nepatří.