-
Caffé Macchiato
Známe to všichni, kdo jsme kdy snídali v kavárně v Americe, nebo minimálně z mnoha amerických filmů.
Je to káva připravená do typických velkých konvic v přístrojích na výrobu filtrované kávy ve větším množství. Tyto typické překapávače mají i plotýnku pro udržení správné teploty kávy po delší dobu. A vzhledem k tomu, že se jedná o mechanickou přípravu kávy ve velkém, má i konstantní kvalitu a jsou s přípravou nižší náklady.
Tento italský výraz znamená skvrnitý či kropenatý, a označuje espresso doplněné o malé množství mléčné pěny, které je výrazně menší než u cappuccina.
Caffé macchiato se proto servíruje v klasickém "malém" šálku na espresso. Tradičním způsobem bylo espresso doplněno lžičkou mléčné pěny, v současné době je obvyklejší, že barista naplní pěnou šálek až po okraj, přičemž může aplikovat i latté art.