Mluvíme o nejznámější a nejrozšířenější odrůdě kávy.
Dnes zaujímá téměř 3/4 světové produkce kávovníků. Její světle zelená zrnka se vyznačují tím, že jsou obvykle výrazně větší než zrna robusty, ale také výrazně nižším obsahem kofeinu a také tříslovin. Díky tomu bývá základem spíše kyselejších káv se zajímavějším chuťovým profilem. Je považována za odrůdu kvalitnější, ale oproti robustě je i výrazně dražší.
Tento italský výraz znamená skvrnitý či kropenatý, a označuje espresso doplněné o malé množství mléčné pěny, které je výrazně menší než u cappuccina.
Caffé macchiato se proto servíruje v klasickém "malém" šálku na espresso. Tradičním způsobem bylo espresso doplněno lžičkou mléčné pěny, v současné době je obvyklejší, že barista naplní pěnou šálek až po okraj, přičemž může aplikovat i latté art.