-
Caffé Macchiato
Velmi moderní a velmi jednoduchý způsob přípravy kávy, ke kterému se používá stejnojmenný přístroj.
Na první pohled bychom jej asi neodhadovali na kávovar, ale zvláštní plastovou injekční stříkačku. A na tomto principu i funguje: středně hrubě mletá káva smíchaná s horkou vodou je po pár desítkách vteřin extrakce stlačena dvěma plastovými do sebe zapadajícími válci přes sítko či filtrační papír.
Tento italský výraz znamená skvrnitý či kropenatý, a označuje espresso doplněné o malé množství mléčné pěny, které je výrazně menší než u cappuccina.
Caffé macchiato se proto servíruje v klasickém "malém" šálku na espresso. Tradičním způsobem bylo espresso doplněno lžičkou mléčné pěny, v současné době je obvyklejší, že barista naplní pěnou šálek až po okraj, přičemž může aplikovat i latté art.