-
Caffé Latté
Nabízí se otázka, co může mít s kávou spojeného něco, co se jmenuje ovíječ skrvnitý?
V určitém případě mnoho, protože tato cibetková šelma je nedílnou součástí výrobního procesu výjimečné kávy pocházející z Indonésie. Ač se to nemusí každému líbit, plody kávovníku projdou trávicím traktem zvířete, které je pomocí enzymu proteáza natráví a vyloučí. Cibetková káva je díky tomuto procesu jemnější, zajímavá a drahá.
Latté je italsky mléko a to je rovněž důležitou složkou nápoje caffé latté.
Hraje zde vyloženě dominantní roli, neboť horké mléko doplňuje klasické epsresso. Podává se nejčastěji do vysoké silnostěné sklenice, ve které může být i vizuálně navrstvené. K tomu dochází tak, že nejprve sklenici naplníme párou našlehaným mlékem, do kterého přiléváme dávku klasického epsressa o objemu cca 30 ml.