-
Barista
Nese li káva označení plantážní, znamená to že, vyrostla na přesně definovaném místě daného regionu.
Samostatná plantáž, je zeměpisně definovaný pěstební prostor se specifickými podmínkami, jedná li se o plantáž kávy výběrové. Plantáž ale všeobecně představuje pěstební plochu určité monokultury plodin a tak i u kávy je možné, například v jižní Americe, narazit na kávové plantáže o rozloze několika stovek hektarů.
Člověk, který se zabývá přípravou kávy, se nazývá barista.
Není to však jen prázdné označení, nejedná se o někoho, kdo pouze "vaří" kávu, vždy by se mělo jednat o odborníka. V kavárně je to člověk, který zodpovídá za kvalitu připravených nápojů, vybírá kávu, je zodpovědný za její správnou přípravu. Baristou se člověk nestane ze dne na den, je potřeba nejen dostatek zkušeností, znalostí, ale i talent.