-
Arabica
V poslední době velmi oblíbený nápoj na bázi espressa.
Jedná se o cappuccino připravené do tradičního šálku na cappuccino, ovšem z dvojité dávky kávy, resp. z nápoje espresso doppio a mléčné pěny, které je ovšem - vzhledem k množství kávy - menší vrstva než u klasického cappuccina. Na druhou stranu ale přináší výraznější chuťový zážitek samotné kávy, protože doppio je víc než dvě espressa.
Mluvíme o nejznámější a nejrozšířenější odrůdě kávy.
Dnes zaujímá téměř 3/4 světové produkce kávovníků. Její světle zelená zrnka se vyznačují tím, že jsou obvykle výrazně větší než zrna robusty, ale také výrazně nižším obsahem kofeinu a také tříslovin. Díky tomu bývá základem spíše kyselejších káv se zajímavějším chuťovým profilem. Je považována za odrůdu kvalitnější, ale oproti robustě je i výrazně dražší.