-
Americano
V poslední době velmi oblíbený nápoj na bázi espressa.
Jedná se o cappuccino připravené do tradičního šálku na cappuccino, ovšem z dvojité dávky kávy, resp. z nápoje espresso doppio a mléčné pěny, které je ovšem - vzhledem k množství kávy - menší vrstva než u klasického cappuccina. Na druhou stranu ale přináší výraznější chuťový zážitek samotné kávy, protože doppio je víc než dvě espressa.
Jedná se o způsob přípravy kávy, který vyhovuje milovníkům opravdu velkých "bazénů" kávy.
Je velmi jednoduchý a jde v podstatě o jedno: naředit espresso na téměř libovolnou velikost. Má však jedno veliké úskalí - americano musí být připraveno skutečně naředěním horkou vodou. Kdyby na veliký objem bylo espresso připraveno neúměrně dlouhou extrakcí, vyloučily by se do nápoje i nežádoucí látky a zatěžující alkaloidy.