Mluvíme o nejznámější a nejrozšířenější odrůdě kávy.
Dnes zaujímá téměř 3/4 světové produkce kávovníků. Její světle zelená zrnka se vyznačují tím, že jsou obvykle výrazně větší než zrna robusty, ale také výrazně nižším obsahem kofeinu a také tříslovin. Díky tomu bývá základem spíše kyselejších káv se zajímavějším chuťovým profilem. Je považována za odrůdu kvalitnější, ale oproti robustě je i výrazně dražší.
Velmi moderní a velmi jednoduchý způsob přípravy kávy, ke kterému se používá stejnojmenný přístroj.
Na první pohled bychom jej asi neodhadovali na kávovar, ale zvláštní plastovou injekční stříkačku. A na tomto principu i funguje: středně hrubě mletá káva smíchaná s horkou vodou je po pár desítkách vteřin extrakce stlačena dvěma plastovými do sebe zapadajícími válci přes sítko či filtrační papír.